BOOSTA DIN BLODCIRKULATION

Blodcirkulationen har många viktiga funktioner för vår hälsa. Här är några tips på hur du optimerar den för att må bättre och få mer energi.

Blodcirkulationen fungerar som kroppens interna vägsystem, där blodet agerar transportör av syre och näringsämnen som ska ut till alla våra organ. Hjärtat, som är själva  motorn, pumpar blodet genom blodkärlen, vilka kan liknas vid som små motorvägar, för att försörja varje del av kroppen.

För att hålla blodcirkulationen i bra form, vilket är livsviktigt för oss, är det viktigt att undvika riskfaktorer. De främsta är: 

  • ohälsosam kost
  • brist på motion
  • övervikt

Dessa faktorer kan leda till förträngda blodkärl, högt blodtryck och ökad risk för blodproppar. Att hålla vårt inre "vägsystem" fritt från hinder, genom att äta hälsosamt och röra på oss regelbundet är som du förstår av högsta vikt.

Vad gäller kosten vet de flesta av oss vad vi inte borde äta – för mycket socker, transfetter och alkohol som försämrar hela vårt hjärt- och kärlsystem. En bra och hälsosam kost är självklart en viktig grund. Men visste du att det dessutom finns livsmedel som kan ge ditt blodcirkulationssystem en riktig boost?
Mer om dem lite längre ner.

Vår moderna livsstil, med snabbmat och otillräcklig rörelse sätter sina spår, inte minst när det gäller blodcirkulationen.
Vi behöver äta en hälsofrämjande kost och hjälpa kroppen genom att röra på oss för att blodcirkulationen ska kunna förse oss med syre och näringsämnen.
Det är lätt att hamna i en "ond cirkel" där en ohälsosam kosthållning (mycket socker, snabbmat och ultraprocessade livsmedel med dåliga fetter) både skapar inflammation och näringsbrist (och en rad andra negativa hälsokonsekvenser). Den här typen av kost gör oss också energilösa vilket bidrar till att vi inte orkar röra på oss så mycket som vi behöver. Det i sin tur ökar risken för övervikt, vilket försämrar blodcirkulationen ytterligare.

Det positiva är att det finns mycket som du kan göra för att vända detta och istället ge din kropp bra förutsättningar för att sköta sitt jobb och i det här fallet blodcirkulationen på bästa sätt.

Nedan är några tips på livsmedel som faktiskt agerar hälsofrämjande för blod och blodcirkulation och därmed för din hälsa överlag:

1. Omega-3 och Fet Fisk: För att främja kärlvidgning och minska risken för blodproppar, ät fet fisk som lax, makrill och öring flera gånger i veckan. De innehåller de viktiga omega-3-fettsyrorna som gör underverk för ditt cirkulationssystem.
För de flesta är det svårt att äta tillräckligt med fisk för att få de nivåer av Omega-3 som behövs. De flesta av mina klienter rekommenderar jag ett bra tillskott i form av ArcticMed - Omega 3 Premium.
Andra källor till Omega-3 är linfrön, chiafrön och valnötter

2. Mörk Choklad: Ja, du läste rätt! Mörk choklad, med en kakaohalt på 85% eller mer, innehåller flavonoider som kan få dina blodkärl mer avslappnande och förbättra blodflödet. Så unna dig lite mörk choklad för ditt hjärtas skull.

3. Gröna Bladgrönsaker: Spenat, grönkål och andra gröna blad är rika på nitrater som kan sänka ditt blodtryck. De innehåller även K2, vilket är blodförtunnande och hjälper därmed hjärtat att orka pumpa runt blodet i kroppen.

4. Rödbeta: Rödbeta och dess juice är som en naturlig energidryck för dina blodkärl. De ökar blodflödet, förbättrar din träning och ger syre till dina muskler. Ät rödbetorna kokta, rårivna i en sallad eller för extra effekt gör en juice av dem.

5. Citrusfrukter: Apelsiner, grapefrukt och citroner är fullpackade med vitamin C, som är essentiellt för dina blodkärls hälsa. Antioxidanterna i citrusfrukter hjälper också till att minska inflammation och förbättra cirkulationen.

Med dessa livsmedel kan du alltså stärka din hjärt- och kärhälsa och därmed din blodcirkulation.

Kom också ihåg att röra på dig regelbundet för att hjälpa kroppen att hålla i gång flöde och cirkulation.
Om du har ett stillasittande jobb är det viktigt att regelbundet, gärna två eller tre gånger i timmen resa på dig, gå en kort promenad, passa på att gå på toaletten eller hämta ett glas vatten eller bara ställa dig upp och "skaka loss".
Ditt hjärta och din blodcirkulation kommer att tacka dig!

Vilket/vilka av dessa tips kan du anamma redan idag?


Kategorier: Hälsa